Fizetőeszköz, pénz

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu


Bosznia hivatalos fizetőeszköze a Konvertibilis Márka. Nemzetközi megnevezése BAM. Helyi alkalmazott megnevezés: KM.

Ennek a fizetőeszköznek az árfolyamát nemes egyszerűséggel a német márkához rögzítették. Mikor a német márka megszűnt, a németek 1.95:1-hez váltották euróra. A mái napig 1 euró 1.95 boszniai márkát ér.

1 KM = 0,51129 €
illetve fordítva 1€ = 1,95583 KM

Apróbb csecsebecsék vásárlásakor nemes egyszerűséggel 1:2 arányban váltanak.

Aki emlékszik még a német márkára, annak a váltópénz nevén sem kell sokat agyalnia: 1KM = 100 pfening (vagy a helyiek írásmódja szerint "fening")

A legtöbb bosnyák kútnál elfogadják az eurót (Az ÖMV-nél például nem), de ha valahol parkolni szeretnénk (pl. Szarajevóban), akkor nem árt, ha van nálunk 20-30 márka (különben elég kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat).
A pénzváltók gyorsan váltanak, a bankokban elkérik a személyi igazolványt akár milyen kis összeget is igénylünk. A művelet hossza hivatalnokfüggő (mi a hajunkat téptük, de ne ítéljük meg egy kényelmes kisasszony tevékenysége alapján a boszniai bankrendszert)

A benzinkutak és a közepes üzletek mind-mind elfogadják a kártyát és általában az éttermek esetében sincs gond a kártyás fizetést illetően.

Az alábbi képen azt figyelhetjük meg, hogy majdnem minden bankjegyből kétféle változat született. A két entitás a saját változatát adja ki, más más alakokkal, saját hősökkel, de egy meghatározott sablon szerint. Tekintet nélkül arra, hogy ki van a bankjegyen, mindkét változattal az ország teljes területén fizethetünk.

 

       LEGFRISSEBB HíREK:

       LEGOLVASOTTABB CIKKEK:

       KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: